Skip to content

שאלה ממבחן בגרות ותשובה מלאה

רוב האזרחים בישראל בני ה־ 18 מתגייסים לשירות צבאי, אזרחי או לאומי. מעת לעת עולה הצעה לחייב את כל האזרחים בני ה־ 18 במדינת ישראל, ללא יוצא מן הכלל, לשרת שירות צבאי, אזרחי או לאומי.

יש התומכים בהצעה זו ויש המתנגדים לה.

הביעו את עמדתכם בעניין זה. הציגו שני נימוקים המתבססים על מושגים מתחום האזרחות – נימוק אחד לעמדתכם ונימוק אחד (אחר) לעמדה המנוגדת.

בכתיבתכם הקפידו על הרכיבים האלה:

א. טענה – הציגו את עמדתכם באופן ברור.

ב. הנמקת עמדתכם – הציגו נימוק לעמדתכם המבוסס על מושגים ועל ידע מלימודי האזרחות.

ג. הנמקת העמדה המנוגדת – הציגו נימוק לעמדה המנוגדת, המבוסס על מושגים ועל ידע מלימודי האזרחות.

תשובה - אפשרות ראשונה

א – הטענה שלי היא שיש צורך לחייב את כל בני ה – 18 להתגייס.

ב – נימוק

ציין: ערך השוויון

הצג: ערך השוויון – כל בני האדם שווים בערכם ובזכויותיהם.

הסבר: בכל מדינה יש צורך לקיים שוויון בין אזרחיה והשוויון צריך לבוא לידי ביטוי גם בגיוס לצבא – השיוויון בנטל. אסור ליצור מצב שבו חלק מהאזרחים יהיו חיילים וחלק אחר לא יהיו חיילים. ערך השוויון אומר שכולם שווים בפני החוק ובנוסף החוק חל על כולם באופן שווה.

ג – נימוק נגד

ציין: יש שיאמרו שחובת הגיוס פוגעת בזכות הבסיסית לחופש המחשבה והמצפון. 

הצג: חופש המחשבה והמצפון – זכותו של כל אדם להחזיק בכל דעה ומחשבה בכל נושא לפי בחירתו, גם אם אינה מקובלת. זכותו של כל אדם לאמץ לעצמו ערכים מוסריים ולנהוג על פיהם. זכותו של אדם לסרב לבצע פעולה שנוגדת את מצפונו.

הסבר: כל אדם זכאי להחזיק בדעות משלו ולפעול על פיהן, גם אם דעות אלה אינן מקובלות על הרוב. הכפייה של שירות צבאי על מי שמתנגד לו מסיבות מצפוניות היא הפרה חמורה של זכות זו. חברה דמוקרטית צריכה לאפשר לכל אדם לחיות על פי אמונותיו וערכיו, ולא לכפות עליו התנהגות הנוגדת את מצפונו.

תשובה - אפשרות שנייה

א – הטענה שלי היא שאין צורך לחייב את כל בני ה – 18 להתגייס.

ב – נימוק

ציין: ערך החירות.

הצג: ערך החירות – האדם, כל אדם, נולד חופשי ומשמעות הדבר היא שהוא יכול לנהל את חייו כרצונו, לקבל החלטות, לבחור ולפעול בהתאם לצרכיו ורצונותיו.

הסבר: חובת גיוס עלולה לפגוע בזכות הבסיסית של כל אדם לחירות. שכן  זכותו של כל אדם לקבל בחירות חופשיות על התנהלות חייו כל עוד הוא לא פוגע בעצמו ובסביבתו.

ההחלטה להתגייס או לא להתגייס היא החלטה אישית ביותר, המשפיעה על עתידו של האדם. כפי שאנו מעניקים לכל אדם את הזכות לבחור את מקצועו, את דתו ואת אורח חייו, כך עלינו להעניק לו את הזכות לבחור האם להתגייס לצבא. 

ג – נימוק נגד:  

ציין: עקרון ההסכמיות

הצג: עקרון ההסכמיות – הסכמה רחבה בין קבוצות בחברה על כללי משחק בסיסיים או על אופיין הבסיסי של החברה והמדינה. בין הנושאים המרכזיים הקשורים לעקרון ההסכמיות: הסכמה על עצם קיומה של המדינה – ההסכמה הרחבה ביותר והסכמה על המסגרת של המדינה ועל קיומה במסגרת של גבולות קבועים ומוסכמים. עקרון זה מחזק את היציבות במדינה. 

הסבר: יש הסבורים שבהתבסס על עקרון ההסכמיות, חובת הגיוס יכולה להיחשב כביטוי להסכמה רחבה בחברה על כך שהגנה על המדינה היא אחריות משותפת של כל אזרחיה. ההסכמה הזו, גם אם אינה מפורשת תמיד, מבוססת על ההכרה בחשיבותה של המדינה לקיום חיינו כקהילה ושמירתה על זכותנו לחיים ולביטחון.